ponedeljek, 4 marca, 2024
AVTOMATIKAENERGIJALatestSolarne energijeVIRI ENERGIJE

REFERENČNI PROJEKT ELEKTRO SAMOOSKRBE ZA MALE TURISTIČNE OBJEKTE

Informacije: ELEKTROSPOJI d.o.o.

Butični turizem v Sloveniji v zadnjih letih doživlja velik razcvet, saj kot nasprotje množičnemu, upošteva načela trajnosti, spoštuje lokalno, avtentično in naravno. Vse več je manjših turističnih objektov z individualnimi pristopi do gostov, ki se na tak ali drugačen način zavzemajo za trajnostni razvoj.

IZHODIŠČE IN ZAHTEVE

Eden od priljubljenih načinov, s katerimi turistični ponudniki zasledujejo trajnostna načela, je samooskrba z električno energijo. V strukturi stroškov nastanitvenih objektov predstavlja energetika precejšen delež, zato je optimizacija smiselna, ne samo iz trajnostnega vidika, ampak tudi iz finančnega. Čeprav je gradnja sončnih elektrarn v Sloveniji razširjena, konkurenca na trgu ponudnikov pa precej visoka, imajo manjši turistični objekti zaradi svojih usmeritev, določene zahteve. Le te pa so v izvedbeni fazi s strani večjih ponudnikov dostikrat spregledane in za marsikaterega izvajalca težko izvedljive.

Manjši turistični objekti, ki se zavzemajo za trajnost, dajejo večji poudarek življenjski dobi celotnega sistema in posameznih komponent znotraj sistema. Lastniki pogosteje izpostavijo vidik varnosti in opozorijo na tveganja, ki jih takšni objekti lahko prinesejo. Elektrarna bo nameščena na objektih kjer ljudje živijo, delajo in varnostne zahteve ter pomisleki lastnikov so tukaj drugačne, kot pri večjih industrijskih obratih. Poleg varnosti, je pomemben tudi element estetike. Estetika in dizajn sta ključna elementa butičnega turizma, zato mora biti projekt samooskrbe tudi vizualno pravilno umeščen v celotno zgodbo. Natančne vezave, skrite inštalacije, diskretno postavljeni in vizualno privlačni elementi so ključni.

REŠITEV

Na osnovi dobrega poznavanja zahtev trga, smo Elektrospoji s pomočjo sistemskega partnerja NGEN pomagali izpeljati referenčni projekt na turističnem objektu v Pomurju. Ideja o diskretni in kakovostni sončni elektrarni je nastala v sodelovanju dveh podjetij, ki sta pri uresničevanju zamisli želeli povezati svoje znanje, izkušnje in kakovostno opremo. V kasnejših fazah sta v projekt vstopili še podjetji ENERTEC in specialist za izdelavo elektro omar NIOMA.

Na izbrani lokaciji se je vzpostavila sončna elektrarna na strehi objekta in na dveh avtomobilskih nadstreških s priključno močjo 30 kW. Po zaslugi vrhunske tehnologije in digitalizirane povezljivosti, rešitev zagotavlja samooskrbo turističnega objekta, saj lahko proizvede skorajda vso potrebno elektriko skozi leto, presežke energije pa pošilja v omrežje. Zelena energija, ki jo tako turistični objekt ustvarja, je za polnjenje električnih koles in vozil na voljo tudi gostom, ki na tak način prispevajo k trajnosti.

Za izvedbo projekta je turistični objekt uporabil 9 premijskih baterijskih hranilnikov proizvajalca Tesla (NGEN) v skupni zmogljivosti 121,5 kWh, dve polnilni postaji Weidmüller in Tesla z močjo 22 kW ter širok nabor kakovostnih komponent iz ponudbe rešitev za fotovoltaiko podjetja Elektrospoji. V elektro omaro smo vgradili Weidmüllerjeve sponke in komponente prenapetostne zaščite, stikalno tehniko dobavitelja ABB, opremo za brezžično komunikacijo, ethernet stikala in komunikacijske kable, rešitve za ustrezno prezračevanje in vso ostalo opremo, ki jo elektro omara potrebuje za normalno delovanje.

Elektrospoji nudimo zanesljive rešitve za elektrifikacijo sončnih elektrarn

Elektrospoji smo pomemben igralec v dobavnih verigah fotovoltaičnih aplikacij. Nudimo komponente za elektro omare na vseh nivojih fotovoltaičnega sistema in širok nabor orodja ter opreme za vezavo fotonapetostnih modulov.

Dolgoročno učinkovitost brez izpadov dosegamo z zanesljivimi rešitvami dobaviteljev Weidmüller, ABB, Santon, DF electric, IDE in Flexicon. Garantiramo varčno in učinkovito delovanje komponent za sončne elektrarne. Uporaba razpoložljivih komponent ni usmerjena le na industrijska področja, ampak tudi na sončne elektrarne za posamezna gospodinjstva.

Za prenos brezplačnega kataloga izdelkov za elektrifikacijo sončnih elektrarn, poskenirajte spodnjo QR kodo.

Dodaj odgovor