nedelja, 3 decembra, 2023
AVTOMATIKALatest

Digitalizacija ni sama sebi namen

Digitalizacija ni sama sebi namen

Pridobiti, razumeti in uporabljajti podatke s pomočjo industrijskih rešitev IoT

Veliko industrijskih podjetij že ima osnovno znanje o aplikacijah interneta stvari (v nadaljevanju IoT), vendar jim pogosto manjka znanje, kako jih neodvisno implementirati. Podatke v začetku sicer pridobijo in shranijo, vendar jih pogosto nadalje ne uporabljajo za določen namen. Dodano vrednost pridobljenih podatkov lahko dosežemo z logičnim povezovanjem in vrednotenjem zbranih podatkov. IoT prinaša veliko možnosti, kako povezovati in vrednotiti podatke na različne in individualne načine.

Način uporabe rešitev IoT je odvisna od tega, kaj podjetje z IoT sploh želi doseči. Gre za razlikovanje med investicijami od začetka t.i. ‘greenfield’ projekti in širitvami že obstoječih naložb t.i. ‘brownfield’ projekti. Pri ‘greenfield’ projektih gre za izgradnjo novega popolnoma digitaliziranega stroja oz. tovarne, medtem ko pri ‘brownfield’ projektih stroji oz. tovarne še niso združljivi z industrijskim IoT. Slednje za enkrat velja za večino obstoječih strojev oz. tovarn. Zato je digitalno opremljanje strojev in naprav danes ključnega pomena. Načeloma se na vgrajeni tehnologiji nič ne dela, temveč je potrebno zgraditi vzporedne strukture.

Weidmüller je prepoznavno nemško podjetje, ki pomaga industrijskim podjetjem pri odkrivanju individualnih potencialov za uporabo IoT aplikacij, razvija rešitve, ki temeljijo na potrebah posameznega podjetja in jih uspešno integrira v obstoječe strukture. Tak primer je lokacijsko neodvisno strojno komisioniranje, izboljšanje celotne učinkovitosti opreme (OEE) ali generiranje avtomatičnih poročil o porabi energije. Zato je pomembno vnaprej določiti konkretne cilje digitalizacije podjetja.

Osnova za digitalizacijo stroja oz. proizvodnje je pridobivanje podatkov in njihova pred-obdelava. Naknadni prenos in analiza podatkov pa prinašata pravo dodano vrednost digitalizacije. Weidmüller ponuja obsežen portfelj izdelkov za pridobivanje in pred-obdelavo podatkov, kot tudi IT komunikacijsko infrastrukturo in programske rešitve, ki omogočajo maksimalno dodano vrednost.

Za zanesljivo pridobivanje podatkov v ‘greenfield’ in ‘brownfield’ aplikacijah Weidmüller nudi mnoge rešitve: zbiranje digitalnih podatkov preko vmesnikov, zbiranje senzorskih podatkov z I/O oddaljenimi sistemi (IP20 in IP67), zbiranje in obdelava podatkov o energiji z merilniki energije ali napajalniki PROtop ter zbiranje in razmnoževanje analognih signalov z analognimi pretvorniki signalov.

Pri zbiranju podatkov je smiselna pred-obdelava pridobljenih podatkov, saj to zmanjšuje pretok podatkov in stroške ter hkrati omogoča začetni vpogled na kraju samem. IoT tehnologija podjetja Weidmüller omogoča ravno to s pomočjo enotnega spletnega načrtovanja, u-control (za fleksibilen nadzor na daljavo) in u-create (za fleksibilno in modularno aplikativno programiranje) moduli ter IoT vhodi (gateway) za IoT rešitve z mobilnimi vmesniki.

Za varno in učinkovito prenašanje pridobljenih podatkov preko omrežne infrastrukture Weidmüller nudi varnostne usmerjevalnike, upravljalna in neupravljalna stikala ter industrijski WLAN za vzpostavitev brezžične omrežne povezave za naprave.

Ustvarjanje dodane vrednosti pri uporabi digitalnih rešitev dosežemo šele z analizo podatkov. Na podlagi analize podatkov lahko poskrbimo za optimalno upravljanje virov in tako za učinkovito delovanje strojev in proizvodnje. S pomočjo prilagojenih programskih rešitev, ki temeljijo na umetni inteligenci je moč hitro in enostavno priti do pravih informacij iz zbranih podatkov. Uporabniku ni potrebno poglobljeno poznavanje informacijske tehnologije, saj programska oprema omogoča intuitivno upravljanje in spremljanje podatkov.

Slovenski zastopnik za izdelke Weidmüller je podjetje Elektrospoji d.o.o., katerega strokovnjaki vam bodo z veseljem svetovali pri izbiri rešitev za pomoč pri avtomatizaciji malih in srednje velikih sistemov. Več informacij najdete na www.elektrospoji.si.

Povzeto po: https://www.weidmueller.com/int/products/industrial-iot

Dodaj odgovor