nedelja, 14 aprila, 2024
TEHNOLOGIJE

Made in Space

Made in Space - Archinout One: samosestavljive strukture s 3d-tiskalnikom

Additivna proizvodnja pronica v vse pore življenja in dela. Pred tem pa seveda tudi v vojaške, zračne, vesoljske in ostale aplikacije, a tole je bilo vendarle nekoliko nepričakovano. Gre za robotizirani sistem, ki naj bi zmogel samosestavljivost in tudi 3D-tisk določenih delov.Pričakoval bi uporabo 3D tiska pri izdelavi komponent vesoljskih plovil, tako kot v drugih vejah industrije. A tu poskušajo narediti korak dlje.

Namesto da bi poslali v orbito končni izdelek, bi tako lahko poslali nedokončan izdelek, ki se sestavi sam in po potrebi iztiska določene kompentonent. Archinout One ni konkreten program ampak set tehnologij v razvoju in testiranju skozi različne projekte, ki naj bi omogočile čedalje večjo samosestavljivost kot končni cilj.

Rešitev bi lahko obetala za kakšne strukture, ki so prenerodne za transport ali pa preveč lomljive, da bi preživele dvig. Verjetno bodo prvi kaniddati za to kaka napenjala folij s solarpaneli ipd, tanki fi ksni nosilci, tudi antenske strukture ipd. Ali pa mogoče kar replikacija v vesolju iz enostavnejših komponent. Cinik v meni bi pripomnil, da imajo catch-22 problem.

Vsi vemo, kako rad filament odstopi od ne grete tiskalne mize. Vesolje je res mrzlo, energije pa ne bo, dokler ne iztiskamo nosilcev za solarne panele. Za kar pa rabimo energijo za gretje mize… Eden od bolj komičnih ”Hello, Houston, we have a problem” zapletov.

Šalo na stran, upam, da bo kakšna od uporabljenih inovacij prišla nazaj v industrijo.

Rešitev bi prinesla mnoge prednosti:

  • manj omejitev pri transportu in se tem cenejši dvig v orbito.

  • večjo avtonomijo in redundanco

  • možnost samostojnega servisa

  • možnost replikacije

  • enostavnejši proizvodni postopek v visokem vakuumu in breztežnosti za nekatere komponente

Vir: https://www.projectarchinaut.com/#home

Izdelava elementov satelita
Izdelava nosilne konstrukcije